Masak apa ya hari ini? Inilah soalan yang mesti kena jawab hari-hari. Selalunya ibu -ibu mak - mak akan buntu fikir nak masak apa untuk berbuka kan. Sebab itu kalau bulan Ramadhadi rumah mesti dah siap sedia buku resepi Rasa, Saji, dan macam - macam lagi. Semalam demi memenuhi permintaan big bos berjaya lah ckg siapkan Roti Arab. Dah lama tak buat Roti Arab ni. Sejak duduk di negeri sawah padi memng jarang sangat buat makanan yang special-special. Resepi ini asalnya tak ingat dari mana tapi ckg kongsikan disini untuk tatapan semua.
Bahan-bahannya:
250 gm tepung gandum
160 ml air
2 sdk yis
1sdb gula
1sdk garam
1sdk shortening
1sdb mentega
1sdb susu tepung
Cara-cara:
1-Gula, garam dan yis dilarutkan dengan sedikit air sehingga berbuih dan sebati.
2-Ayak tepung bersama susu tepung bersama.
3-Uli bahan ayak bersama larutan yis dan air hingga sebati dan tidak melekit di tangan.
4-Biarkan dan ditiutup dengan kain lembap dan dibiarkan selama sejam sehingga naik 2 kali ganda.
5-Bahagi dan bulatkan adunan kecil-kecil.
6-Gelekkan adunan menjadi leper, jangan terlalu leper .
7-Goreng dengan minyak panas.
p/s: Tips menjadikan roti arab kembung: Uli adunan sedikit lebar. Ketika menggoreng kaut kautkan minyak di atas adunan.
Bahan-bahannya:
250 gm tepung gandum
160 ml air
2 sdk yis
1sdb gula
1sdk garam
1sdk shortening
1sdb mentega
1sdb susu tepung
Cara-cara:
1-Gula, garam dan yis dilarutkan dengan sedikit air sehingga berbuih dan sebati.
2-Ayak tepung bersama susu tepung bersama.
3-Uli bahan ayak bersama larutan yis dan air hingga sebati dan tidak melekit di tangan.
4-Biarkan dan ditiutup dengan kain lembap dan dibiarkan selama sejam sehingga naik 2 kali ganda.
5-Bahagi dan bulatkan adunan kecil-kecil.
6-Gelekkan adunan menjadi leper, jangan terlalu leper .
7-Goreng dengan minyak panas.
p/s: Tips menjadikan roti arab kembung: Uli adunan sedikit lebar. Ketika menggoreng kaut kautkan minyak di atas adunan.
No comments:
Post a Comment